Druga strana sporta: O čemu se ređe piše, a želeli biste da znate

Druga strana sporta: O čemu se ređe piše, a želeli biste da znate

May 26, 2017 Ivan Kudinov bolt, Business, running,

Kad je srebro sjajnije od zlata

 

Poljski bacač diska Pjotr Malakovski je na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Riu osvojio srebrnu medalju. Za sportistu izvanredan uspeh. Međutim, ono što je uradio sa svojom medaljom čini ga pravim vitezom sporta. Naime, Malakovski je odlučio da na aukciji proda srebrno odličje kako bi pomogao finansiranje operacije dečaka obolelog od raka oka. Pre i nego što je došlo do aukcije, medalja je prodata bogatom poljskom paru koji su platili za nju onoliku svotu novca koliko je nedostajalo za operaciju dečaka.

 

Trofejni nesposobnjaković

 

Čak je veliki ser Aleks Ferguson dobio otkaz u ranoj fazi svoje karijere. Nakon četiri godine na klupi Sent Mirena, Ferguson je otpušten, jedini put u svojoj karijeri. Predsednik ovog škotskog kluba je kao razlog naveo Fergusonovo kršenje ugovora, a navodno je i izjavio da Ferguson nema dovoljno dobre sposobnosti za menadžera. Menadžerske (ne)sposobnosti su Aleksa Fergusona održale na kormilu Mančester Junajteda 27 godina uz mnoštvo trofeja, učinivši Škota legendom svetskog fudbala. Sa druge strane, Sent Miren ostaje upamćen kao jedini klub u kome je Ferguson dobio otkaz.

 

NBA zvezda na crvenom tepihu

 

Svakom ljubitelju košarke poznato je, da je Rej Alen jedan od najpreciznijih „trojkaša“ i izvođača slobodnih bacanja u istoriji NBA lige. Alen je proveo 18 sezona u NBA ligi osvojvši dva zlatna prstena, kao i zlato na Olimpijskim igrama 2000. godine. Međutim, manje je poznato da je Rej Alen glumio u dva filma od kojih je naročito važan „Dobio je igru“ (He Got Game) reditelja Spajka Lija. Alen je bio vrlo upečatljiv i uspešan tumačeći jednu od glavnih uloga uz holivudske zvezde poput Denzela Vošingtona i Mile Jovović.

 

Rej Alen NBA

 

Pele mirotvorac

 

Kolika može da bude moć sportista, možda na najbolji način ilustruje primer Pelea, brazilske fudbalske legende. U periodu od 1967. do 1970. godine vodio se građanski rat u Nigeriji, a 1969. odigrao se prijateljski meč između reprezentacije Nigerije i brazilskog Santosa za koji je tada nastupao Pele. Rat je, tada, prekinut na dva dana, jer su pripadnici obe sukobljene strane želeli da vide brazilskog čarobnjaka. Pele je učinio od rata, ono što bi on i trebalo da bude - potpuno besmislen i nepotreban događaj.

 

Frensis Kone - istinski heroj na travnatoj površini

 

Frensis Konea je fudbaler koji igra za češki Slovačko I, do sada, nije uspeo da skrene pažnju na sebe svojim fudbalskim umećem, ali jeste herojskim podvizima. Naime, Kone je na jednoj utakmici u februaru ove godine uspeo da spase život golmanu protivničke ekipe. Nakon sudara sa Koneom, golman je ostao da leži na travi bez svesti. Kone je brzom reakcijom sprečio da jezik nesrećnog golmana dospe u dušnik. Ali, ono što Konea čini istinskim herojem je činjenica da je ovo bilo njegovo četvrto spasavanje života saigrača ili protivnika u dosadašnjoj karijeri.

 

Sukob nemačkog talenta i zakona


Julijan Draksle je nemački fudbaler kojeg je 2011. godine talenat mogao da dovede u sukob sa zakonom. Te godine, ovaj nemački fudbaler, bio je u timu Šalke na utakmici protiv Intera kada je imao samo 17 godina. Utakmica je počela u 20.45 I, da je kojim slučajem otišla u produžetke, Draksler bi morao da bude kažnjen, jer zakon u Nemačkoj zabranjuje rad maloletnim licima posle 23 časa. Na sreću mladog Drakslera i njegovog kluba, utakmica je završena u regularnom vremenu.

 

Drop šot - nefer ili šmekerski?


Navodno je u počecima tenisa “drop šot” smatran nefer potezom. Poen osvojen na ovaj način predstavljao bi neku vrstu prevare i nedostatak džentlmenskog pristupa igri.


Međutim, u današnje vreme niko ne bi označio “drop šot” kao neku vrstu prevare. Zbog rizičnosti i sofisticiranosti, potrebne za ovaj potez, nakon uspešnog izvođenja često se može čuti komentar: „Šmekerski, nema šta!“.

 

novak djokovic - drop sot

 

Od princa do olimpijca


Hubertus fon Hohelohe-Langenburg je alpski skijaš koji je 6 puta nastupao na Zimskim olimpijskim igrama, predstavljajući Meksiko. Međutim, pored alpskog skijaštva Hohelohe-Langenburg je: i fotograf, biznismen i pop pevač. Posebno je interesantna činjenica da je Hubertus i princ. Naime, on je direktan potomak porodice koja je u 19. veku vladala kneževinom koja je zauzimala teritoriju današnjeg severoistoka Baden-Virtemberga, u Nemačkoj.

 

Povezane teme:

Komentari(0)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Sigurnosni kod :

Kontakt

Slobodno nam se obratite putem kontakt forme, ako imate bilo kakva pitanja u vezi sa našim turnirima ili uslugama. Odgovorama na sve mejlove.

Kumanovska 2 • Beograd • 11000 • +381 66 441 747 contact@matchpoint.rs

Thank you! We have received your message.