Golf - sport koji se vratio na Olimpijske igre!

Golf kakav danas poznajemo razvio se negde u 14. veku na području Škotske, međutim - igra paganica- izuzetno slična današnjem golfu (ali sa lopticom koja je bila mnogo veća), igrala se još u antičkom Rimu za vreme Cezara. Smatra se da su prvi golferi bili škotski pastiri, koji su za rupe koristili zečje jame, a palice pravili od drveta. Prve loptice za golf bile su od tvrde kože, u koju je bilo umotano perje.

Prvi veliki turniri organizovani su sredinom 19. veka, takođe u Škotskoj. Pravila su u osnovi jednostavna, igra se na devet ili 18 rupa i potrebno je ubaciti loptu u rupu iz što manje pokušaja.
Prvi put na olimpijskim igrama golf se pojavljuje 1900. godine u Parizu (na Letnjim olimpijskim igrama), ali je već posle drugog učešća skinut sa olimpijskog programa, jer nije bio popularan – takmičile su se samo dve zemlje.

Nakon čak 112 godina, Odlukom na kongresu u Kopenhagenu 2009, golf je ušao na listu službenih olimpijskih disciplina na OI 2016. Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Riju učestvovalo je 60 golfera i golferki.

Golf je danas, uz fudbal i košarku jedan od tri najpopularnija sporta na svetu. Golf je sport za sve generacije. Iako vlada mišljenje da je golf elitni, nepristupačni sport, on zapravo spada u čak najmasovnije individualne sportove na planeti. U osnovnu opremu spadaju: set palica (tokom igre sme se koristiti najviše 14 palica), loptice, specijalne golf cipele, torba za opremu i eventualna dodatna oprema kao što su rukavice, kišobrani sl.

Otkrićemo vam i neke zanimljivosti o ovom sportu:

  • Samo tri američka predsednika nisu igrala golf: Herbert Huver, Hari Truman i Džimi Karter.
  • Jedini je sport koji je igran na Mesecu.
  • Ne postoje dva ista golf igrališta.
  • Nema starosnu granicu.

Komentari(1)

Ivan
20.May.2017
Interesting
Odgovori

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Sigurnosni kod :

Kontakt

Slobodno nam se obratite putem kontakt forme, ako imate bilo kakva pitanja u vezi sa našim turnirima ili uslugama. Odgovorama na sve mejlove.

Kumanovska 2 • Beograd • 11000 • +381 66 441 747 contact@matchpoint.rs

Thank you! We have received your message.